meedoen?

‘Dawn Chorus’ Flashmob

DOE MEE!
DAWNCHORUS – FLASHMOB
19 APRIL 08.00, UTRECHT CENTRAAL

Op de ochtend van woensdag 19 april organiseert Britse kunstenaar Marcus Coates een flashmob in Utrecht Centraal Station.

Willow Warbler by Neil Calbrade

Kunstenaar Marcus Coates vindt dat we veel te ver verwijderd zijn geraakt van de natuur.
Sinds juni 2016 houdt hij ons daarom op een groot scherm bij Utrecht CS dagelijks op de hoogte van het komen en gaan in de natuur. Bij het scherm organiseerde hij het afgelopen jaar activiteiten en performances om de gebeurtenissen uit de natuurkalender extra uit te lichten. Met zijn project, getiteld ‘Arrivals / Departures’, herinnert Coates ons eraan dat er buiten onze eigen wereld ook een natuurlijke wereld bestaat, die we als het aan Coates ligt, veel meer zouden moeten vieren.

In april vindt er een belangrijke gebeurtenis plaats: de trekvogels keren terug naar ons land. Na een overwintering in Afrika of Zuid-Europa maken allerlei vogels de tocht terug naar Nederland, om hier partners te zoeken en nesten te bouwen.
Omdat al deze vogels weer terug in Utrecht zijn en de dagen langer worden is er in de natuur een bijzonder fenomeen te horen, genaamd ‘Dawn Chorus’. Wie weet heeft u het zelf ook gemerkt; al heel vroeg, soms nog voor zonsopgang, beginnen verschillende vogels luidkeels te zingen. Dat doen ze tegelijkertijd, elke soort zijn eigen lied. Doordat het ’s ochtends nog stil is heeft hun zang maximaal effect.
De wilde zangkunsten van al deze vogels samen zijn rond deze tijd bijna op zijn piek! En dit wordt de komende maand alleen maar méér en méér.

Om dit fenomeen te vieren vraagt Coates mensen uit Utrecht op 19 april, om 08.00 ’s ochtends hun favoriete lied te zingen tussen de reizigers in de Utrechtse stationshal. We beginnen allemaal op hetzelfde moment, zodat alle liederen door elkaar heen te horen zijn, precies zoals de vogels dat doen!

Vind je het leuk om mee werken aan deze performance van kunstenaar Marcus Coates? Hoogstaande zangkwaliteiten zijn niet nodig, iedereen die zijn lievelingslied ten gehorde wil brengen kan meewerken. Stuur dan z.s.m. een mailtje naar fien@kunstinhetstationsgebied.nl je ontvangt dan alle ins & outs over deze flashmob.